Wij spreken jouw taal.

Wij ondersteunen ouders, jongeren en gezinnen met diverse etnische achtergronden bij effectieve communicatie met jeugdhulp in onderwijsinstellingen, rekening houdend met cultuurverschillen.


Hulp bij cultuurverschillen

Ouders en jongeren kunnen bij ons terecht met vragen over passend onderwijs en jeugdhulp. Hierin kijken we samen naar de  snelste route naar een duurzame ondersteuning. Ze kunnen ons echter niet inzetten voor een opdracht; dat zal via een verwijzer moeten lopen. 

Stap voor stap


Bij al onze dienstverlening, volgen we drie stappen:

Stap 1: Analyseren

Je hebt een probleem met een of meerdere jongeren. Je legt ons een casus voor. We luisteren en gaan daarna in gesprek met de jongeren om hun kant van het verhaal te horen. Daarna spelen wij de casus na middels een rollenspel in ons diverse team. We nemen de ervaringen, perspectieven en deskundigheid van onze mensen met verschillende achtergronden en specifieke expertise mee, in zowel het rollenspel als in de latere fase van begeleiding en advies. Door het naspelen van de casus in ons team wordt vaak duidelijk waardoor het probleem is ontstaan. Met onze analyse komen we bij jou terug. 

Stap 2: Vertolken

Vaak ontstaan problemen door een botsing van cultuur en verschillen in taal. Door uitleg van de verschillende normen en waarden in diverse niet-westerse culturen, kunnen we onbegrip wegnemen. Het helpt je om door een andere bril naar de jongere te kijken. Veel culturen om ons heen zijn hiërarchischer dan de Nederlandse cultuur, en hechten een andere waarde aan autoriteit. Die cultuur werkt ook door binnen gezinnen. In “het vrije” Nederland zijn kinderen van jongs af aan gewend om met hun ouders in dialoog te gaan. De jonge nieuwkomers die dit niet kennen, ontdekken dat zij in Nederland met volwassenen mag discussiëren. Maar omdat dit voor hem niet gewoon is, kan het gebeuren dat ze grenzen overschrijden terwijl ze hiermee experimenteren. Als je cultuur meeneemt in je overweging, begrijp je het gedrag van de jongeren vaak beter. 

Stap 3: Verbinden

In veel culturen worden kinderen door een gemeenschap opgevoed. Daarom kijken we ook naar de directe omgeving van de jongeren. Wie is belangrijk voor hen, met wie kunnen we samenwerken? Samen maken we een plan van aanpak dat past bij de jongeren en bij de gewenste oplossing. We kunnen bijvoorbeeld in de klas observeren en je daarna adviseren hoe je het contact met de jongeren kunt verbeteren. Soms nemen we een les over waarbij we bijvoorbeeld laten zien hoe we corrigeren zonder te confronteren. We kunnen ook workshops of trainingen verzorgen om jou en je team nog meer tips te geven om cultuurbotsingen te voorkomen en barrières op te heffen. 


  “Een mens is een mens door andere mensen”

Ghanese spreuk

Hoe wij gezinnen helpen

Consulten op locatie

Wij kunnen, op aanvraag, dagdelen op locatie de nodige ondersteuning bieden.

Online & telefonische consulten

Wij bieden laagdrempelige consulten bij vragen, voor de professional die snel wil sparren over een casus. 

Lezingen, trainingen en workshops

Wij bieden deskundigheidsbevordering aan in de vorm van trainingen en intervisiebijeenkomsten voor ondersteuningsteams, jeugdcoaches en docenten. Dit vergroot het inzicht van de professionals en vermindert hun handelingsverlegenheid, vooral in het omgaan met cultuurverschillen.

Ondersteuning bij Multidisciplinaire overleggen (MDO's)

Wij kunnen, indien gewenst, aanwezig zijn bij gesprekken tussen school, leerling en ouders om extra ondersteuning te bieden, met speciale aandacht voor cultuurverschillen.


Financiering

Onze diensten worden vergoed door: 

  • Gemeenten
  • Samenwerkingsverbanden primair en voortgezet onderwijs
  • Zorgverzekeraars
  • Particulieren

Om vast te stellen hoe onze ondersteuning vergoed wordt zijn een aantal zaken zoals woonplaats, type hulpvraag en/of ondersteuning, en verwijzer bepalend.


Wil je meer informatie over de financiering van jouw hulpvraag? Neem contact met ons op, wij helpen je de juiste financiering te vinden.

Neem contact met ons op.
We horen graag van je.

Of stuur een bericht

Voornaam
achternaam
Email
bericht