augustus 24

0 comments

LOKAAL 0 voor 11 jaar ingekocht door regio Alkmaar

Lokaal 0 richt zich op het versterken van de eigen kracht en het probleemoplossend vermogen van jeugdigen en gezinnen met een migratieachtergrond en nieuwkomers-gezinnen (vluchtelingen).

Het is van belang dat deze jongeren en hun gezinnen -ondanks cultuurverschillen en (mogelijke) taalbarrières - kunnen profiteren van het onderwijs en de sociale voorzieningen. Nieuwkomers-gezinnen hebben gemiddeld 3-6 jaar nodig om te landen. Maatschappelijke- en schooluitval vormen een reëel risico. Dit risico wordt versterkt als het zorgveld onvoldoende oog heeft voor de cultuurverschillen. Lokaal 0 heeft expertise ontwikkeld om enerzijds de jongeren en hun ouders te begeleiden bij het ontvangen van ondersteuning door docenten en/of hulpverleners, en anderzijds de docenten/hulpverleners handvatten te bieden om meer succesvol te zijn in de begeleiding (professionalisering).

Het begint vaak op school!

De school signaleert vaak als eerste problemen, en spelen daardoor een essentiële rol voor deze doelgroep. Maar samenwerken met ouders en professionals in het sociaal domein is niet altijd vanzelfsprekend. Scholen kunnen het contact leggen met ouders als complex ervaren. Ouders weten vaak niet wat van hen verwacht wordt en voelen zich beperkt omdat ze nog onvoldoende Nederlands spreken. Scholen lukt het daarom onvoldoende om ‘echt’ contact te krijgen. Lokaal 0 kan daarin een verbindende rol vervullen en zorgt voor evengoed vraagverkenning en een daarop gebaseerd aanbod, dat bij zowel de ouders als de scholen op instemming kan rekenen.

Onbekend maakt onbemind

Niet-westerse gezinnen zijn niet bekend met het fenomeen jeugdhulp. Ze zijn gewend dat personen in de gemeenschap zich ontfermen over hun kinderen en vinden het soms moeilijk te snappen wat jeugdhulp behelst. Ze zijn vaak een directieve manier van opvoeding gewend en kunnen verkeerde verwachtingen hebben. Tijdens het beslissen over de hulp benadrukken we de opvoedprincipes in Nederland en leggen, vanuit de uitgangspunten van de jeugdwet, de nadruk op samenwerken. Ouders mogen hun voorkeuren aangeven en samen wordt er besloten welke ondersteuning passend is bij de vraag of ondersteuningsbehoeften die zij hebben. Er vinden gedurende het traject tussentijdse evaluaties plaats om te beoordelen wat het effect van de ondersteuning is en/of die bijgesteld moet worden. 

Discriminatie en buitensluiting

Soms ervaren kinderen, jongeren en gezinnen buitensluiting en discriminatie, wat vertrouwen in advies en hulp van Nederlandse instanties bemoeilijkt. Lokaal 0 heeft hier oog voor en brengt dit indien nodig ter sprake, waardoor eventuele problematiek op dit vlak uitgesproken wordt en waardoor er naar oplossingen kan worden gezocht.

Verwijzers

De volgende professionals kunnen jongeren en gezinnen naar Lokaal 0 verwijzen: medewerker van het sociaalwijkteam/buurtteam, huisarts, medisch specialist, jeugdarts, rechter en gecertificeerde instellingen. Lokaal 0 fungeert als verbindende schakel, denkt mee, onderzoekt, en stemt af met de verwijzer wat de beste aanpak is. 

Deskundigheidsbevordering

In het kader van deskundigheidsbevordering op thema’s als cultuurverschillen, trauma, nieuwkomersproblematiek kan Lokaal 0 worden ingezet. Lokaal 0-oprichter, Andy Oppong, ervaringsdeskundige op het gebied van maatschappelijke uitval, heeft hiervoor een trainingsprogramma ontwikkeld. 

In onderstaand schema is te zien hoe Lokaal 0 zijn rol ziet.


Tags


Meer blogs...

Zwangerschap en cultuur: Een casus over verschillen

Zwanger zijn is een bijzondere tijd in het leven van veel vrouwen. Waar we niet vaak bij stilstaan is dat de manier waarop deze fase wordt beleefd, en de rituelen eromheen, enorm verschillen per cultuur. Sommige vrouwen maken hun zwangerschap meteen bekend, terwijl anderen bepaalde restricties volgen rondom wat ze wel of niet mogen zeggen,

Read More

Cultuurclashes in Jeugdhulp: Cultuurverschillen Overbruggen

Als jeugdhulpverlener wil je altijd een omgeving creëren waar jongeren zich gehoord, begrepen en gesteund voelen. Dit is soms al moeilijk genoeg bij jongeren met een Nederlandse achtergrond, maar wanneer het jongeren betreft met andere culturele waarden en normen, is het nog moeilijker om samen aan die stabiele basis te werken. De reden hiervoor is

Read More